måndag 25 augusti 2008

Hur får ondskan makt?


Frågan kanske borde formuleras annorlunda; Varför tillåter människor ondskan att ta makten i deras liv? Det förra inlägget om Fadershuset i Danmark, visar tydligt hur allvarligt läget blir när personer med narcissistisk personlighetsstörning kommer i kontakt med viljesvaga sökare. NPD-personen ser omedelbart sitt psykologiska övertag och djävulen kan börja koka sin vidriga soppa.

Till en början handlar det antagligen bara om att NPD-personen ser att h*n äntligen har samlat ihop en skara som kan undervisas om den rätta läran. Jag tror inte att drivkraften är mera än så inledningsvis, men efter hand som skaran växer, blir möjligheterna till materiella vinster, påtagliga och oemotståndliga. Det är då som Djävulen tar plats i sektledaren och övertar taktpinnen. Från och med då, handlar sektledarens agenda om att konservera och utöka sin makt.

Verktyget heter rädsla! Rädsla kan sättas igång på många sätt. I sekten är rädslan starkst inför hotet om att bli utesluten från Guds nåd. Guds nåd kan endast den få, som rättar sig efter sektledarens direktiv.

Mera om NPD-personer här - här och här.

En genetiskt betingad personlighetsstörning kan naturligtvis inte botas med psykologisk terapi, men farliga beteendemönster kan temporärt tränas bort. Problemet är bara att det krävs en praktiskt taget ständigt närvarande träningsledare.

Psykologiskt betingad narcissism är nog oftast miljöbetingad och kräver en väldigt avslöjande och tydlig spegel som primärt behandlingsverktyg.

Sätt en sådan spegel framför NPD-personen och den blir som drottningspegeln i sagan om snövit.

Knutby for dummies

Inga kommentarer: