onsdag 28 januari 2009

Knutby the movie - Vägen hem


Knutby the movie, hade kunnat vara titeln på den film som fick namnet "Vägen hem".

Titeln är dock helrätt för alla oss som under de senaste fem åren har debatterat händelserna i sekten.

Jag har lyssnat på nära 100 predikningar, läst förundersökningsprotokollet och tagit del av väldigt många berättelser från avhoppare och sektanhöriga.

Genomgående finns i församlingen en längtan efter att "
gå hem", det vill säga att dö för att hämtas upp av Jesus och kallas till bröllop med Kristi Brud.

Genomgående är också berättelserna om alla profetior som pekade mot att än den ena och än den andra skulle gå hem i förtid.


Hade mordplanerarna inte klantat till det så hade antagligen flera offrats i sekthysterins mentala dimmor.

Hade inte Daniel Linde lyckats ringa SOS alarm trots sina svåra skottskador, hade han avlidit som avsikten var och allt hade kunnat förklaras som en mordgalen barnflickas vansinnesdåd.

Det märkliga är att förundersökningen pekar mot att det fanns flera i huset när Daniel sköts, men ingen av dem brydde sig om att assistera honom. Han fick ringa själv.

I DN finns en bra presentation av TV4-projektet som antagligen ruskar om Knutby-sektens pastorsimitatörer mera än vad morden i Knutby gjorde.
"Inspelade predikningar, polisförhör och rättegångsprotokoll berättar om osund gruppdynamik och djup tragik. I "Vägen hem", som får biopremiär på fredag, har dödsdramat i Knutby fått dramadokumentärens form."
"- Allt bygger på verkliga händelser, för mig var det viktigt att göra en journalistisk produkt. Men begreppet "sant" aktar jag mig för, så här i Liza Marklund-tider, säger Karin Swärd"
Det är nog förståndigt med tanke på hur pajasföljet runt de bräkande besserwissrarna Marklund & Guillou härjar med lingvistik och semantik i dessa dagar
"Sara Svenssons ord spelas antingen upp från ett band eller framförs av skådespelerskan Liv Mjönes. Sara Svensson berättar om hur församlingen om och om igen pratade om att få "komma hem", om att livet på jorden mest var en väntan. Om hur Helge Fossmo övertygade henne om att mörda var Guds vilja."
Läser man förundersökningsprotokollet noga, stämmer inte Saras uppgifter om hur hon begick mordet Jag och väldigt många med mig, tolkar protokollet som att offret redan var avdagataget när Sara kom dit. I så fall går den verklige mördaren fri fortfarande och det borde vara en mardröm för sektledningen om inte mördaren är avliden eller skyddad av Polisens informatörsverksamhet för att han har samband med vapenbyken i Stockholms polishus.

Sara är ändå skyldig till avsikt att döda för att få nåd från Gud via Drottning Tirsa / Kristi Brud.


Just det där skulle jag kunna skriva en bok om men jag är för lat.

En av Saras dagboksanteckningar från förundersökningsprotokollet. Den säger det mesta.
"- Att säga att det handlar om en frikyrkopastor som var psykopat och bara damp ner i ett samhälle, det är att göra historien enklare än den är, säger Emil Almén."
Den osunda andan i Knutby-församlingen uppstod när Åsa Waldau kom dit, har många före detta medlemmar, avhoppare och anhöriga berättat.

Favorit i repris
. Ett exempel från Kristi Bruds undervisning i hennes träningsskola. Ett ljudprov också från träningsskolan.

Inga kommentarer: