tisdag 30 september 2008

Allahs döttrar



För 20 år sedan trycktes boken Satansverserna som skrevs av Salman Rushdie. Fortfarande hotas hans liv på grund av att muslimer inte kan acceptera mnsta lilla fläck på Muhammeds gloria.

Allt började när förlaget Random House tryckte boken. Den handlade om att Koranen har redigerats så att verserna om Allahs tre döttrar ströks. Muhammed befallde från början att Allahs döttrar al-Lat, al-Uzza och Manat, skulle dyrkas. Det var innan månguden Allah förklarades vara samma gud som Bibelns. Därefter skulle Allahs döttrar avskrivas från islam. Om detta kan du läsa mera här.

Citat SvD:
”Satansverserna”, som i dagarna kom ut för 20 år sedan, bygger på en berättelse om hur Muhammed frestades att ta emot förfalskade verser av Koranen som skulle ha erkänt Allahs (gudsnamnet fanns före Muhammed) tre döttrar som gudomliga. Rushdie kallar profeten i romanen för ”Mahound” och de prostituerade i staden Jahilia där Mahound verkar får namn efter Muhammeds hustrur. Namnen dyker också upp på de prostituerade kvinnorna i London i ett senare tidsskikt i romanen. Detta är några inslag som ansetts provocerande.

Inga kommentarer: