tisdag 30 september 2008

The Jewel of Medina



Boken om Muhammeds barnäktenskap vållar oro i Storbritannien, samtidigt som moderata muslimer tonar ned betydelsen av bokens betydelse.

Vad är det som retar upp muslimer så snart Muhammed omtalas med annat än ett dyrkande tonfall? Muhammed gifte sig med ett barn. Det var inte ovanligt på den tiden och berättelsen om detta barnäktenskap borde inte uppröra hans anhängare.

Flickan Aisha var nio år när äktenskapet fullbordades, vilket i dag skulle betraktas som pedofili.

Problemet för muslimerna är att Muhammed, i deras ögon var ofelbar. Då blir det problem när han omskrivs som en brutal beduinrövare med pedofildrag.

”Så sent som i fredags försvarade skribenten Inayat Bunglawala i The Guardian utgivningen från ett muslimskt perspektiv: Låt Jones, Rushdie & Co skriva som de vill, muslimer har samma frihet att lyfta fram sin bild av profeten Muhammed och hans uppdrag.”

Tidigare i bloggen om boken.

Det har skrivits tusentals böcker om Jesus Josefsson, snickarsonen från Nasaret som vid trettio års ålder, kastade hyveln och blev gatupredikant. Hans helighet ifrågasätts och miraklen avskrivs som simpla myter. Många tror att jesusmyterna är produkten av fariséen Paulus hallucinationer när han utmattad och törstig, vandrade till Damaskus och såg syner som sedan utvecklades till en religion.

Det bränns inga förlagshus när dessa böcker trycks och det blir inga upplopp av skogstokiga kristna när någon visar en karikatyr av Jesus, på det sätt som jag gör här.

En religion som inte får ifrågasättas och karikeras, är en mycket farlig ideologi.

Inga kommentarer: