fredag 21 november 2008

Musikalen DOGS och rädslan för muslimers vrede

Klicka på affischen så blir den större
Två gånger har musikalen fått flyttas fram eftersom arrangörer och deltagare har svikit på grund av rädslan för muslimers våldsamhet.

Nu blir det av i alla fall. I morgon lördag blir det premiär i modifierad form i ABF-huset i Stockholm.

Trailer

Artikelcitat:
"Dogs" skildrar det förlopp av demonstrationer, flaggbränningar och mordhot som sattes i rullning när Lars Vilks ställde ut teckningar av profeten Muhammed som rondellhund. Två gånger tidigare har musikalen stoppats i sista stund. Först på konsthallen Charlottenborg i Köpenhamn när uppståndelsen blev för stor, och sedan på Konstfabriken i sydsvenska Dalby där den skulle ha visats i september."
Det blev ett väldigt ståhej vid redaktionen för tidningen Nerikes Allehanda när de publicerade en artikel om hur Lars Vilks fick ta bort teckningar av rondellhunden Muhammed från en konstutställning i norrland.

Lokaluthyraren var rädd för muslimers våldsamhet och bad därför Lars Vilks att lämna utställningen. Artikeln illustrerades med en av teckningarna och det gjorde Örebro-muslimerna heltokiga. Nyheten om att konstutställaren i norrland drog sig ur på grund av muslimers våldsamhet, reagerade de inte på, men teckningarna fick dem att gå i luften.
"Eftersom de musikalmedverkande efter de två tidigare försöken dragit sig ur, har Lars Vilks denna gång satt ihop en videoversion. Den inleds med "De kränktas kör", och invävd som en musikal i musikalen är "Life of the prophet M", en parallell till Monty Pythons "The life of Brian".
Det här spektaklet blir ett test av hur muslimerna i Stockholm förhåller sig till satir och kritik av islam.
"Lördagens visning följs upp med en paneldebatt för yttrandefrihet och mot religiöst förtryck. Bland andra deltar representanter för föreningen Ex-muslimerna från Sverige, England och Tyskland."
Exmuslimerna är de verkliga hjältarna som vågar träda fram och berätta om skälen till att de har lämnat islam. De har dödshotats för att de lämnade islam och de kan bereda vägen för flera som har tröttnat på en anakronistisk ideologi.
"Både ABF eller Humanisterna är måna om att ingen utsätts för fara. Men att stoppa "Dogs" har Göran Eriksson inte övervägt."
Jag hopas innerligt att muslimerna till sist begriper att vi i Sverige har en grundlag som ger oss rätten att fritt tänka, tycka och trycka vad vi vill om religion.

Den rätten gäller också evenemang som DOGS.

Lycka till Lars!

Låt oss hoppas att få slippa se något som liknar detta i morgon

Nerikes Allehanda
Dagen
Tidigare i DN

Inga kommentarer: