lördag 8 november 2008

Somalisk penningtvätt

Klicka på bilden så blir den tydligare
Hawala-systemet fortsätter att fungera trots att det är en olaglig verksamhet om inte aktörerna har en godtagbar redovisning och betalar skatt för vinsterna. Det är bara ett av problemen med den här ljusskygga affärerna.

Al-barakat är ett annat namn på samma kriminella verksamhet

Det är känt att tiotals miljoner kronor som var kommunala bidrag avsedda för barns skolverksamhet, slussades till Somalia via hawalasystemet i Tensta-Rinkeby.
"Ekobrottsmyndigheten misstänker en rad personer som driver hawalabanker, en sorts penningförmedling, för omfattande ekonomisk brottslighet. Ägarna undanhåller staten mångmiljonbelopp i skatt varje år enligt polisen. Ekobrottsmyndigheten vill se en lagändring för att hind­ra kriminella från att utnyttja hawalasystemet, där myndigheternas insyn är obefintlig."
I minst ett fall vet vi att enorma summor stals från kommunens skolanslag och sändes till Somalia via det här kriminella systemet.
"- Hawala följer inte svensk rätt över huvud taget. Man skyller på okunskap, men det handlar om medvetet fusk, säger Rosenlöf.
Han uppskattar nu att över 200 miljoner kronor passerar förmedlarnas kontor i Sverige varje år. Troligen är beloppet bra mycket högre.
Kunderna betalar en avgift på mellan 4 och 10 procent på en transaktion.

- Det gör att ägarna tjänar stora pengar. Och de betalar inte skatt för intäkterna, säger Björn Rosenlöf.

Alla finansiella aktörer som verkar i Sverige utan att följa svenska lagar ska naturligtvis straffas och verksamheterna stängas. Det finns tio suspekta penningförmedlare i Tensta-Rinkeby och alla bör genomlysas totalt.
"Förskolan Bismilahi, vars ägare dömdes för ekonomiska brott, hade höga externa kostnader. Bakom dem fann man luftfakturor från närstående bolag som ett sätt att stoppa undan skattepengar.

Vad finns bakom
de höga externa kostnaderna i de här aktuella företagen?"
I fallet Bismilahi dömdes rektorn, men de som sände pengarna till Somalia är friade från misstankar och får antagligen ett fett skadestånd. De tvingades - enligt dem själva - leva på existensminimum unde ett år. Trots det hade de råd med åtskilliga dyra hemresor för att städa bland bevisen.

Våra svenska terroristkramare hos Sveriges Radio, Sveriges Television, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och vänsterpressen inklusive PK-pressen ledd av Dagens Nyheter, - tiger envetet om att en stor del av pengarna går till De politiska domstolarnas militanta ungdomsverksamhet i al-Shabaab.

Inga kommentarer: